Kreditkort och bedrägerier

Att handla med ett kreditkort innebär att handla med ett lån, en kredit, därav namnet kreditkort. Ett kreditkort är precis som ett vanligt betalkort med den skillnaden att kreditkortet inte är knutet till innehavarens personliga konto som andra betalkort är utan det är det företag som utfärdat kreditkortet som står för kostnaden när något handlas. För att de ska få tillbaka pengarna skickar de en faktura till kortinnehavaren i slutet av månaden som, om den betalas i tid, kan betalas räntefritt.

kreditkortKreditkortsbedrägerier
Något som är ett stort problem med kreditkort är bedrägerier. I Sverige är det oftast tryggt att använda kreditkort, men bedrägerier förekommer även här. Det finns knep för att skydda sig, både på hemmaplan och utomlands.

Det är viktigt att aldrig någonsin ge ut uppgifter till sitt kreditkort via telefon eller e-post. Det är aldrig säkert att det inte finns någon som lyssnar av eller kan ta sig in på e-postkontot. Samma sak gäller när man handlar online. Ska man handla online med sitt kreditkort är det viktigt att företaget har funnits på marknaden ett tag.

När man handlar utomlands i små butiker är det bättre att ta ut kontanter än att handla med kreditkortet. Det är bra att kontrollera sitt konto då och då och speciellt efter en utlandsresa.